Ishockey

Vad är ishockey?

Ishockey är en sport som spelas av två lag på is. Spelarna bär skridskor på fötterna och åker över isen i mycket höga hastigheter. De håller hockeyklubbor som de använder för att skjuta eller passa en puck till sina medspelare. Spelarna får poäng genom att skjuta pucken i ett mål där en målvakt försöker stoppa att pucken ska gå in i mål. I Ishockey har man sex spelare på plan i varje lag men hela laget består av över 20 spelare. Varje lag har 2 försvarare, 3 anfallare och en målvakt på isen samtidigt. När en spelare bryter en regel kallar domaren till straff och spelaren måste sitta inlåst i 2-4 minuter. När spelaren sitter i straffbåset måste de laget spela utan honom. Det innebär att hans lag kommer att ha färre spelare på isen tills straffet är över.

Ishockey är mycket välkänd sport i Kanada, Ryssland, Sverige, Finland, Tjeckien, USA, Lettland och Slovakien. De flesta av de bästa spelarna i världen spela i National Hockey League (NHL), som har 30 lag i USA och Kanada. Dessa grupper är uppdelade på 2 konferenser och 4 divisioner. I den ordinarie säsongen spelar alla lag 82 matcher och varje lag möter varandra tre gånger. Alla lag spelar om att vinna Stanley Cup i slutet av året. En annan populär ishockey liga är Kontinental Hockey League (KHL), som har lag i Ryssland, Kazakstan, Lettland, Vitryssland, Slovakien, Kina och Kroatien.

I National Hockey League (NHL) finns fyra domare. Två linjedomare och två huvuddomare. Endast huvuddomaren kan bestämma straff. Huvuddomaren kan kännas igen av den orangea armband hen har på sin arm. En ishocket match spelas i tre perioder om 20 minuter vardera. Varje period börjar efter att domaren släpper ner pucken på isen. Detta kallas teckning.

Viggan hockey Event

När vi har hemmamatcher går en del av intäkterna från kiosken till laget för att kunna köpa nya matchställ, åka på bortamatcher osv. Bland annat så har vi tagit hjälp av tsreklam som har reklamgodis vi har sålt. Reklamgodiset har vi beställt i förväg då alla karameller och annat godis får vår logotyp eller den märkning vi vill åt för just det eventet.